Skip to main content

El Camí Ignasià és l’itinerari que segueix el mateix camí que va recórrer Sant Ignasi de Loiola el 1522 des de la seva casa natal a Loiola fins a Manresa. Amb aquest viatge, amb la Cova de Sant Ignasi com a punt d’arribada, Sant Ignasi va culminar el seu camí espiritual que el va portar a escriure els Exercicis Espirituals i la fundació de la Companyia de Jesús. Per això, la Cova de Manresa és un referent conegut pels 16.000 pares jesuïtes que hi ha avui en 127 països amb un gran desplegament d’obres educatives, socials i culturals.

Per Catalunya transcorre la darrera etapa del Camí <www.caminoignaciano.org/ca> amb un itinerari que passa per Lleida, Verdú, Igualada, Montserrat i Manresa, on Sant Ignasi va viure durant gairebé un any. A tota la capital del Bages hi ha diversos monuments i localitzacions que recorden l’estada de Sant Ignasi i que tenen una gran significació per la comunitat jesuítica i pels seguidors que hi ha arreu del món de la seva proposta espiritual i cultural.

L’Abadia de Montserrat, coneguda també internacionalment com a lloc de pelegrinatge, i el seu entorn natural completen l’atractiu de la darrera etapa del Camí Ignasià. El rastre ignasià també s’estén a la ciutat de Barcelona on Sant Ignasi va residir diverses vegades i també hi ha una breu ruta dels principals llocs d’interès vinculats a Ignasi de Loiola.

Fins el 2011 no es va iniciar la promoció del Camí Ignasià com a ruta internacional. El 2016 es va celebrar el primer Any Jubilar del Camí Ignasià com a preparació de l’Any Jubilar de 2021-2022 que coincidirà amb els 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi a Manresa. Al mateix temps, la Cova de Manresa s’ha convertit els darrers anys en un centre internacional de formació per a jesuïtes, responsables i directius de les seves institucions de tot el món.

El Camí Ignasià encara és poc conegut internacionalment com a ruta espiritual, cultural i turística, i no té la projecció d’altres rutes similars com el camí de Sant Jaume. La projecció s’ha fet fins ara més a nivell local o per a les persones vinculades a la Companyia de Jesús. Però dels cinquanta pelegrins registrats el primer any, es va arribar a un miler el 2016. Gairebé cada any s’ha doblat el nombre de pelegrins, i la meitat proven de fora de l’Estat espanyol.

El papa Francesc, tot i ser jesuïta, no ha visitat mai la Cova de Manresa ni Montserrat. Coincidint amb el Jubileu del 2021 i amb el primer papa jesuïta, diverses institucions eclesials i civils han fet arribar a la Santa Seu el desig que el papa visiti la Cova de Manresa i Montserrat.