Aquest dimarts 13 de febrer al vespre es va inaugurar una mostra d’homenatge al bisbe claretià Pere Casaldàliga a la Llibreria Claret de Barcelona amb motiu dels 90 anys que bisbe emèrit de São Félix do Araguaia celebra aquest divendres.
Pere Casaldàliga ha escrit o ha participat en la publicació de més d’un centenar de llibres, a més de les seves poesies i de les nombroses obres i reportatges que s’han fet sobre ell. En l’apartat bibliogràfic, l’Editorial Claret va ser precursora en difondre el seu pensament a Catalunya i en la llengua materna del bisbe de Pere, amb obres com Pere Llibertat, Encara avui respiro en català, o A l’aguait del Regne.
La vinculació a la comunicació i als Claretians va fer que es posés el nom de Pere Casaldàliga la sala d’actes i d’exposicions situada en l’interior de la Llibreria Claret com a homenatge permanent. La Llibreria Claret també és la única llibreria de Barcelona on es poden adquirir tots els llibres de Pere Casaldàliga que estan actualment a la venta, en una espai permanent amb les edicions vinculades al bisbe català.
Durant les properes setmanes, de manera temporal, la mostra permetrà veure un recull de llibres ja no es troben a les llibreries i alguns objectes procedents d’Araguaia. La part fotogràfica de l’exposició inclou les fotografies de Joan Guerrero publicades en el llibre Casaldàliga, la seva gent les seves causes editat per Editorial Claret. Guerrero va fer una llarga estada a Araguaia per conèixer Pere Casaldàliga i amb en un extens reportatge fotogràfic va fer un veritable retrat de la vida, les idees i l’entorn que ha marcat el bisbe claretià.
En la inauguració de la mostra hi va intervenir el provincial dels Missioners Claretians, Ricard Costa-Jussà, i la presidenta de l’Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i neboda del bisbe, Glòria Casaldàliga.
Ricard Costa-Jussà va destacar les iniciatives més recents dels Missioners Claretians de Catalunya per mantenir viu el discurs i les causes de Pere Casaldàliga, com l’edició del llibre de Joan Guerrero, el Memorial «Casaldàliga al cor» permanent amb cites del bisbe a la Sala Pere Casaldàliga, o l’edició de darrer llibre sobre ell: Meditacions vora l’Araguaia. En companyia de Pere Casaldàliga, escrit pel claretià Joan Soler.
En la intervenció també va remarcar l’etapa formativa de Pere Casaldàliga a Catalunya i la seva primera etapa pastoral en la que ja “s’apuntava a tot el que fes olor a iniciativa (espiritual, cultural, artística) compromesa. Ja en el seu cor portava clara la seva opció per les Missions i fins el seu desig pel martiri (empremta missionera)”. També va recordar les arrels a Balsareny, també referència dels orígens i història de Sant Antoni Maria Claret: “la història d’en Pere es pot escriure al fil dels rius, signes de vida i de comunicació, en una vida transcorreguda des dels recodes i salts del riu Llobregat que voreja el seu poble al riu cabalós, majestuós, que passa per São Félix do Araguaia. Rius que acompanyen i marquen les anades i vingudes de ‘riuades’ de persones que busquen viure i sobreviure, i la cerca de mà estesa -en les seves ribes- que els reconegui, estimi, ajudi i dignifiqui en si mateixos”.
Glòria Casaldàliga va explicar la darrera visita al bisbe Casaldàliga aquest estiu. Va remarcar com l’espiritualitat del bisbe Pere està marcada pel martiri, com el que ara viu en l’etapa final del parkinson: “Però ell no es queixa d’aquesta realitat, una prova més de la seva gran humanitat i espiritualitat. Quan li pregunten com està et sorprèn amb frases com: ‘Estic bé, ara veig Déu en tots i en tot’”. La neboda de Casaldàliga va agrair la cura que tenen d’ell els religiosos agustins i cuidadors del poble i el suport que hi donen els missioners claretians.
La presidenta d’Araguaia va destacar la visió profètica del bisbe Pere: “El seu missatge va com més enllà, s’avança als fets. Pots llegir textos d’ell de 10 o 20 anys i tenen gran vigència actual”. Com exemple, va citar el discurs d’acceptació del Premi Internacional Catalunya de 2006, en el que ja denunciava que “els murs, les tanques, les lleis d’intolerància no son un solució humana”.
Aquest divendres 16 de febrer a les 8 del vespre es farà l’homenatge a Pere Casaldàliga a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona organitzat per l’Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga. Presentat pel periodista Antoni Bassas, l’acte comptarà amb les intervencions Paco Escribano, Mònica Terribas, Ricard Costa-Jussà, Maritxu Ayuso, Joan Soler i Arcadi Oliveres i tindrà una part musical amb música de Carles Cases.
El mateix divendres també es farà una celebració a São Félix do Araguaia a la que hi assistirà, entre altres, el provincial dels Missioners Claretians al Brasil, i un representant del Superior General de la Congregació.