Skip to main content

El monjo de Montserrat tanca amb aquest llibre una trilogia que permet traçar una mirada completa a Pau VI com a home, intel·lectual i Pontífex.

L’Editorial Claret va presentar ahir a la Llibreria Claret el llibre Pau VI. Evangeli i alegria del P. Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat. Es tracta d’una obra commemorativa amb motiu de la canonització de Pau VI –que tindrà lloc aquest diumenge 14 d’octubre- i vol fixar-se en l’actualitat de l’itinerari de Pau VI en relació a la vida actual de l’Església, liderada pel papa Francesc.

El president del Consell Editorial de l’Editorial Claret, Màxim Muñoz, va destacar que «darrera del gran pontificat de Pau VI no hi ha només un gran estratega, un gran teòleg o un gran governant de l’Església, sinó que hi ha un gran Sant». «Darrera les seves reformes i capacitat de diàleg –va afegir- hi ha el conreu d’unes virtuts importants». Muñoz també va subratllar que «el model de referència de Pau VI ens ha d’inspirar i ajudar a ser fidels a la conversió que ens demana el papa Francesc perquè l’Evangeli sigui creïble i significatiu a dia d’avui», per bé que va subratllar que «apuntar-nos a aquesta reforma suposa un nou estil de vida».

D’altra banda, Màxim Muñoz va subratllar que es tracta d’un llibre «fidel a la missió de l’Editorial Claret de donar a conèixer els models que presenta l’Església a través de valors i virtuts que són bons d’imitar per a viure un cristianisme autèntic». La intenció del llibre –va destacar- és «fixar-se en l’actualitat de l’itinerari de Pau VI en relació a la vida actual de l’Església, en concret amb el missatge del papa Francesc, que és el Pontífex que ha aprovat la seva canonització i la proclamarà aquest diumenge 14 d’octubre». Muñoz va posar en valor la capacitat i l’habilitat d’observació del P. Bernabé Dalmau i va destacar que «és una persona que sap captar la interioritat de les persones i el seu perfil humà, cristià i espiritual».

La periodista i cap de redacció de Catalunya Cristiana, Carme Munté, va destacar que amb aquest llibre el P. Bernabé Dalmau «tanca una trilogia que permet traçar una mirada completa a Pau VI, des de la triple vessant d’home, de pensador intel·lectual i de Pontífex». El primer llibre que va publicar va ser Pau VI. Home i Papa (1978) i és l’única biografia catalana dedicada al Papa Montini. Amb motiu de la beatificació, Bernabé Dalmau va publicar Pau VI. Creient i Mestre de la Fe (2014) i enguany ha publicat Pau VI. Evangeli i alegria (2018) amb motiu de la seva canonització, una obra que permet traçar una línia de continuïtat eclesiològica entre Pau VI i el papa Francesc. «Gràcies al P. Bernabé Dalmau i a aquesta trilogia –va assegurar Munté- ara tots som una mica més de Pau VI». Es tracta d’una trilogia dedicada a un Papa que l’autor sempre ha admirat i que reconeix que no se li ha fet prou justícia ja que en els darrers anys va ser «summament incomprès». El P. Bernabé Dalmau va augurar que la canonització de Pau VI permetrà que la seva figura es valori molt més que en el moment de la seva mort.

Per la seva banda, el P. Bernabé Dalmau va subratllar que «el papa Francesc mentalment i teològicament és tributari de Pau VI», fet que va apuntar a una qüestió generacional. El monjo de Montserrat va destacar que al títol de les tres exhortacions apostòliques del papa Francesc hi surt la idea d’alegria (L’Alegria de l’Evangeli, l’Alegria de l’amor i Alegreu-vos-en i celebreu-ho), un fet, va assegurar, que «és una síntesi i una valoració de Pau VI».

Pau VI i Óscar Romero

El P. Bernabé Dalmau va destacar la relació entre Pau VI i Óscar Romero, «dos pastors – assegura- en contextos pastorals i socials completament diferents però la seva trobada fa que Romero en surti molt edificat i encoratjat». L’autor assegura que malgrat les dues biografies tant diferents i el decalatge d’edat, «l’amistat amb Pau VI protegia a Óscar Romero, mentre que amb Joan Pau II el paisatge va canviar completament en prejudici de l’arquebisbe, que no se’n sabia avenir a causa del bon acolliment que sempre havia trobat en Pau VI».

Booktràiler

Presentació