Skip to main content

 

ESTRENA 31 DE MAIG

La pandèmia del Covid-19 a Catalunya i el confinament han portat a situacions excepcionals i doloroses. Però també històries de solidaritat i humanitat úniques. Les persones d’Església n’han protagonitzat moltes i ara queden recollides en un documental.

Església confi(N)ada és un documental d’Animaset dirigit per la periodista Laura Mor, realitzat íntegrament durant el confinament, que explica aquesta experiència única. Com ha viscut l’Església a Catalunya el confinament i què significa ser cristià en temps de coronavirus.

El documental s’estrena aquest diumenge 31 de maig a les 13h a 8 TV i a través de la plataforma digital de La Vanguardia.

El divendres 29 de maig a les 18h es farà una presentació virtual a través del web d’Animaset. En la presentació intervindrà part de l’equip d’Animaset que ha realitzat el documental durant el confinament, la directora i guionista Laura Mor, el guionista Jordi Llisterri i el productor executiu Jordi Roigé. També parlaran de la resposta de l’Església durant el confinament el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Eduard Rey, i el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Norbert Miracle. El president d’Animaset, Màxim Muñoz, tancarà l’acte.

L’Església no ha tancat 

Esglésies tancades al culte, suspensió del precepte dominical, capellans obrint canals de YouTube i fent pregàries per WhatsApp, gent gran apuntant-se a les noves tecnologies per seguir a distància la missa i famílies celebrant a casa els oficis i les tradicions de Setmana Santa 
Convents reconvertits en centres per cosir mascaretes, cues a les esglésies per repartir menjar i peticions per cobrir primeres necessitats multiplicades per tres. Serveis espirituals als hospitals en una situació desconcertant, amb dificultats per acompanyar personalment els pacients en les últimes hores de vida o per facilitar el consol als familiars. I molta gent preguntant-se perquè Déu permetia tot aquest dolor. Mentre el papa Francesc era lúnica autoritat internacional que clamava per la solidaritat entre països.   

Les parròquies van suspendre les misses, però tota aquesta activitat mostra que l’Església no ha tancat durant les setmanes del confinament. 

Veure i comprendre una situació sense precedents   

En el documental, a través de diversos clips i el recull d’imatges domèstiques, es mostra com han reaccionat aquests dies les comunitats de religiosos,

les parròquiesels serveis solidaris de l’Església, les escoles cristianes, els serveis religiosos sanitaris o les famílies cristianes des de casa. També es recullen imatges de la celebració de la Setmana Santa des de casa a diferents poblacions catalanes. Són imatges que no s’havien vist mai abans del confinament i que, si no es recollien, podien quedar oblidades. 

El relat del documental aporta les reflexions de personalitats d’Església i de persones que han viscut la pandèmia a primera línia.  

En l’àmbit sanitari parlen tres persones que han estat aquests dies als hospitals. Mercè Puig-Peycoordinadora de Pastoral de Sant Joan de Déu; Carme Vila, professora a la Facultat de Salut Blanquerna-URL i infermera de l’Hospital del Mar durant la pandèmia; i Sebastià Aupí, capellà a l’Hospital Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt 

 Des de l’Església aporten la reflexió dos teòlegsJoan Planellas, arquebisbe de Tarragona, i Margarita Bofarullreligiosa del Sagrat Cor, metge i delegada de Fe i Cultura de l’Arquebisbat de Barcelona. També explica l’experiència eclesial el peblà de MontblancSimó Gras, un dels molts rectors que ha mantingut la parròquia oberta virtualment. I dues famílies cristianes amb fills petits i adolescents que expliquen com han continuat celebrant la fe a casa i sense mossèn.   

També es recull com s’ha afrontat la situació educativa i escolar amb Josep Closa, psicopedagog i cap de gestió de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, i el filòsof i teòleg Francesc Torralba. 

Impotència generalitzada reconvertida en creativitat, en pregària i en una nova esperança que cal contagiar. És el que mostren les imatges d’experiències d’un ampli ventall d’entitats i persones vinculades a l’Església catalana. La pluralitat eclesial, de la vivència més tradicional a la més trencadora, queda també reflectida en el documental. 

-Mercè Puig-Pey, coordinadora de Pastoral de Sant Joan de Déu: ”No hem tancat cap serveiEstem al peu del canó. A vegades sembla que com que tanca la parròquia ha desaparegut l’Església”. 

 -Carme Vila, professora Salut Blanquerna-URL i infermera a l’Hospital del Mar durant la pandèmia: “A l’hospital no tenen la família, però estem nosaltres i sempre hi ha algú que està acompanyant aquella persona. 

 Sebastià Aupí, capellà a l’Hospital Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt: “D’un dia per l’altre se’ns va girar com un mitjó tot l’hospital. És això el que s’ha anat afrontant de la millor manera que s’ha sabut, entre uns i altres, i sobretot amb una gran paraula: confiança”. 

 -Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona: “L’activitat eclesial que ha tingut potser més significativitat, sobretot aquests dies, ha estat la inventiva de molts mossens, la inventiva de l’església en general”. 

 -Margarita Bofarull, metge, teòloga i delegada de Fe i Cultura de l’Arquebisbat de Barcelona: “Conec moltes persones que s’han sentit i se senten molt sostingudes per la comunitat creient”. 

 -Simó Gras, peblà de Montblanc: “Ens adonem que, per molt que es pugui veure arreu del món, al final cadascú va buscant a les xarxes allò que li és més pròxim, a la seva espiritualitat o la seva territorialitat”. 

 -Josep Closa, psicopedagog i cap de gestió de la Fundació Vedruna Catalunya Educació: “El primer que hem buscat ha sigut l’acompanyament, l’acompanyament dels alumnes i de les famílies. 

 -Francesc Torralba, filòsof i teòleg, Càtedra Ethos URL: “Aquesta crisi també serà una oportunitat per les comunitat educatives per pensar com es produeixen les connexions dins d’ella”. 

Testimoni de la família Iturri Sallés: “Virtualment, a través de plataformes, ens connectàvem una quarantena de famílies alhora, celebrant pregàries al matí, celebració del perdó... Ha sigut molt d’estar per casa, però ens hem pogut veure”. 

 -Testimoni de la família Torres Arolas: La pregària que fem és molt adaptada a les edats i a les necessitats dels nostres fills. Aquest espai que hem generat representa una oportunitat per poder-nos retrobar amb la fe tots els membres de la família. 

 

Església confi(N)ada   

Ser cristià en temps de coronavirus 

Estrena. Diumenge 31 de maig. 13h. 8TV i LaVanguardia.com 

Presentació. Divendres 29 de maig. 18h. Web d’Animaset i de Catalunya Religió 

DireccióLaura Mor 

Guió:  Jordi Llisterri i Laura Mor 

 Realització i muntatge: Andrea Bossoms i Jordi Roigé 

 Producció executiva: Jordi Roigé 

 Una producció d’Animaset Mèdia i Comunicació.

Amb la col·laboració de Catalunya Religió, i el suport de la Unió de Religiosos de Catalunya i el Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya 

 

Aparició en mitjans de comunicació i altres portals

Catalunya Religió (27 maig 2020)

Estrena del documental sobre l’Església confinada

Blog Setmana Santa Mataró (27 maig 2020)

Documental l’Església confinada

La Vanguardia (27 maig 2020)

‘Església confi(N)ada’: ser cristiano en tiempos de coronavirus

Arquebisbat de Tarragona (27 maig 2020)

Estrena del Documental ‘Església confi(N)ada’

Flama Agència Cristiana de Notícies (27 maig 2020)

Estrena del Documental ‘Església confi(N)ada’

Conferència Episcopal Tarraconense (27 maig 2020)

Un documental sobre ‘Església confi(N)ada’

Web 24 News (27 maig 2020)

Being a Christian in times of coronavirus

La Vanguardia [EFE] (27 maig 2020)

Un documental explora cómo ha vivido el confinamiento la Iglesia en Cataluña

Bisbat d’Urgell (27 maig 2020)

Un documental sobre “Església confi(n)ada”

Horeb – Unió de Religiosos de Catalunya (28 maig 2020)

http://www.urc.cat/repositorio/horeb/536_2020_05_28_11_58_26.pdf

Fundació Escola Cristiana de Catalunya (28 maig 2020)

CATALUNYA RELIGIÓ- Estrena del documental sobre l’Església confinada

Orden Hospitalaria San Juan de Dios. Provincia de Aragón – San Rafael (29 maig 2020)

Se estrena ‘Església confi(N)ada: ser cristiano en tiempos de coronavirus

Claretians – Claret Paulus (29 maig 2020)

Animaset estrena el documental sobre l’Església confinada

Bisbat de Girona (29 maig 2020)

Estrena d’un documental sobre l’Església confinada

Catalunya Religió [Edició italiana] (29 maig 2020)

Documentario sulla “Chiesa isolata”

Ràdio Estel (29 maig 2020)

“Amb aquesta pandèmia, l’Església s’ha obert més que mai”

Catalunya Religió – Edició PDF (30 maig 2020)

https://www.catalunyareligio.cat/sites/default/files/butlletins-pdf/crpaper-num84.pdf

Catalunya Religió (30 maig 2020)

Laura Mor: “Lluny de confinar-se, l’Església ha expressat confiança”

La Vanguardia – Edició paper (30 maig 2020)

Un documental explora a 8TV com ha viscut l’Església el confinament

Sincroguia TV (31 maig 2020)

Església confi(n)ada

El Mundo – Guia TV (31 maig 2020)

Església confi(n)ada

La Vanguardia – Enllaç documental (31 maig 2020)

‘Església confi(N)ada’: cómo han vivido la pandemia los cristianos

RAC1 – Via Lliure (31 maig 2020)

Minut 47:52

Catalunya Religió (1 juny 2020)

El documental “Església confi(N)ada”

Vida Creixent – Moviment Cristià de Gent Gran

El documental “Església confi(N)ada”

COPE Catalunya – El Mirall (5 juny 2020)

El Mirall situa la vida contemplativa en el món i presenta un documental sobre confinament

Full diocesà – Bisbat de Vic (7 juny 2020)

Un documental sobre «Església confi(n)ada»

Catalunya Religió (12 juny 2020)

L’Església després del confinament

Som les Franqueses (13 juny 2020)

La periodista Laura Mor dirigeix el documental ‘Església confi(N)ada’

Catalunya Cristiana (català) (14 juny 2020)

El cos (virtual, simbòlic, sobretot real) de Crist

Catalunya Cristiana (castellà) (14 juny 2020)

El cuerpo (virtual, simbólico, sobre todo real) de Cristo

Catalunya Ràdio (14 juny 2020)

Paraules de Vida

Catalunya Religió (17 juny 2020)

La inventiva eclesial del confinament no ha de desaparèixer

Catalunya Cristiana (català) (28 juny 2020)

«Malgrat la reclusió aparent, l’Església s’ha obert més que mai»

Catalunya Cristiana (castellà) (28 juny 2020)

«Pese a la aparente reclusión, la Iglesia se ha abierto más que nunca»

Full Dominical Arquebisbat de Barcelona (28 juny 2020)

«L’Església ha superat els límits del confinament amb confiança i creativitat»

Foc Nou (Número 494, Juny – Agost 2020)

Laura Mor: “La pandèmia ens ha fet estar pendents del que passa més enllà de nosaltres mateixos