El documental El Camí Ignasià s’ha estrenat aquest dimarts a la Filmoteca Vaticana amb la presència de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el superior dels Jesuïtes, Arturo Sosa, entre altres personalitats.
El film, dirigit per Jordi Roigé i produït per Animaset, recorda la figura de Sant Ignasi de Loiola, amb motiu dels 500 anys de la seva conversió i aquest dimarts s’ha conegut que arribarà als cinemes de l’Estat el 22 de juliol de mans de la distribuïdora Adso Films.
“Ignasi es va convertir a Catalunya”
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha destacat que la projecció del documental, que ha comptat amb el patrocini de la Direcció General d’Afers Religiosos, s’ha projectat en el marc dels 500 anys de l’estada del sant a Catalunya.
“Va arribar a Catalunya on va fer la seva conversió”, ha apuntat. Ha afegit que “el documental mostra la riquesa de l’entorn, del paisatge i de la cultura del camí que sant Ignasi es va trobar, però també el trànsit cap a una vida diferent basada en una transformació interior que li va canviar la vida”.
Ciuró ha destacat la vinculació del sant amb Catalunya, tant amb Manresa, com Montserrat o Igualada. “Des de la conselleria i el departament d’Afers Religiosos no hem deixat de commemorar-ho amb tota la solemnitat possible”, ha dit.
Ha dit que Catalunya és un país de forta tradició excursionista, i que en el camí, els sacrificis i fracassos són també elements imprescindibles. Ha destacat l’esforç del Govern en el diàleg interreligiós i en que tothom pugui viure les seves creences.
“L’efemèride és bàsica per mostrar-nos al món”
La directora d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, ha destacat que “l’efemèride per Catalunya és bàsica per mostrar-nos al món i donar relleu a la figura del que va significar sant Ignasi i l’embrió dels Exercicis Espirituals que ha transformat l’espiritualitat”. Griley ha destacat que el moment en què s’ha presentat el documental, i ha apuntat la importància de la “transformació” que viu sant Ignasi fent el camí que la pel·lícula vol reviure amb quatre pelegrins i un guia.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha destacat que la seva ciutat “és l’element fundacional d’aquesta transformació d’Ignasi de Loiola, que a partir d’aquí va fundar la companyia”. “Ser avui aquí presentant aquest documental que acaba a Manresa és un plaer. Estem molt contents de ser aquí amb tothom i ben a prop del Sant Pare”.
“Per a redescobrir allò sagrat de la nostra vida”
El superior general dels Jesuïtes, Arturo Sosa, ha destacat el paper del pelegrí. “S’ha parlat del camí, jo vull parlar del pelegrí”, ha manifestat. Ha explicat que el pelegrí ha de seguir els senyals i deixar-se acompanyar perquè “l’acompanyament és absolutament necessari, el deixar-se guiar, reconèixer que si es deixa guiar arriba millor”.
José Luis Iriberri, director de l’Oficina de l’Pelegrí del Camí Ignasià, ha dit que el camí de sant Ignasi “és un camí obert a tot el món, no només per nosaltres, els catòlics, que trobem en Ignasi un model, sinó per tots els que es poden posar en camí, perquè molta gent que està en cerca al camí troben quelcom especial”. Ha afegit que “quan algú fa l’experiència de posar-se en camí redescobrim allò sagrat de la nostra vida”.
El director de la pel·lícula, Jordi Roigé, ha explicat que el documental és “artesanal, s’ha fet amb les mans i el cor, és natural i sense artifici, per suggerir a l’espectador de fer el camí, el mateix camí; els cinc pelegrins son l’ànima, però el protagonista de veritat és el camí”, ha conclòs.
La pel·lícula pretén que l’espectador visqui com un pelegrí més la bellesa visual i espiritual de l’itinerari que va recórrer Ignasi de Loiola ‒fundador de la companyia de Jesús‒ des d’Azpeitia (Guipúscoa) fins a Manresa (Bages), el 1522, efemèride de la qual es compleixen 500 anys.
El documental està produït per Animaset i ha comptat amb la col·laboració de la Companyia de Jesús, la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Turismo de la Rioja i l’Ajuntament de Manresa.
Animaset és una productora audiovisual catalana que els darrers anys ha fet altres rodatges com El Metralla, La Sagrada Família. La Bíblia en Pedra, Església Confi(n)ada o Un convent al descobert.