Skip to main content

La vida virtual de les comunitats cristianes, la malaltia, l’espiritualitat i l’acció social són els temes que tractaran diversos experts. Hi intervenen alguns dels protagonistes del documental Església confi(N)ada.

L’experiència del confinament ha generat escenaris inèdits en les comunitats cristianes i en els àmbits d’acció social, pastoral, sanitària i espiritual de l’Església. Una bona part queda recollida en el documental Església confi(N)ada, realitzat per Animaset Mèdia i Comunicació, i estrenat el 31 de maig a la televisió.

Animaset i Catalunya Religió convida ara a alguns dels protagonistes del documental i altres experts a reflexionar sobre quina ha estat la resposta de l’Església durant la pandèmia. Després de la vivència del moment que recull el documental, els diàlegs plantejaran una valoració més a fons de la resposta de l’Església en aquesta etapa i sobretot quins escenaris cal tenir en compte de cara al futur. Què es pot aprofitar d’aquesta experiència? Quines han de ser ara les prioritats?

Els diàlegs es faran en format virtual i es podran seguir en directe a través www.animaset.cat i a www.catalunyareligio.cat. Les tres sessions estan conduïdes per la periodista Laura Mor, directora del documental.

L’inici del cicle coincideix amb l’estrena a YouTube del documental. Per primera vegada es pot veure subtitulat en castellà, anglès i català. Properament estarà també disponible en italià.

 

Comunitats, salut i acció social

La primera sessió dels diàlegs se centrarà en els nous escenaris que s’obren per a les comunitats cristianes, tant a les parròquies, comunitats religioses, com a la vida família. La irrupció de les celebracions i trobades per internet que ha portat el confinament tindrà continuïtat? La vida de les comunitats serà més virtual? Es viurà més a casa i en família? Hi intervindran Simó Gras, plebà de Montblanc i portaveu de l’arquebisbat de Tarragona, Anna Almuni, delegada pel Laïcat de Barcelona i Eloi Aran, responsable de pastoral de l’Escola Cristiana de Catalunya i pare de família.

La segona sessió tractarà sobre l’atenció espiritual en el món de la salut. La distància i la saturació dels serveis sanitaris va obligar a replantejar l’atenció als malalts i als qui havien perdut un familiar. Ha servit la resposta espiritual a aquestes persones? Tenim un sistema sanitari just? La crisi ha canviat la vivència o la demana espiritual? En parlaran Margarita Bofarull, religiosa del Sagrat Cor, metge, teòloga i delegada de Fe i Cultura de l’arquebisbat de Barcelona,  Carles Muñiz, rector al Prat del Llobregat que ha viscut la malaltia aquests dies, i Mar Rosàs, filòsofa de la Càtedra Ethos d’Ètica Aplicada de la URL i membre de Justícia i Pau.

Finalment, el tercer diàleg se centrarà en la crisi econòmica i la resposta solidària. El confinament va buidar els temples, però no va aturar l’acció social de l’Església. Quina responsabilitat pot assumir ara? Quines són els sectors que ho passaran pitjor i cal prioritzar? Què s’ha de demanar als governs i agents socials? Hi intervenen l’arquebisbe Joan Enric-Vives, bisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, el jesuïta Roger Torres, rector de Sant Ignasi i president d’Arrels Sant Ignasi de Lleida, i Laura Gonzalvo, tècnica a la Fundació Escó dels Maristes, al barri del Raval de Barcelona.

Amb aquest cicle es dona continuïtat al retrat que ofereix el documental Església confi(N)ada que es va presentar a finals de maig

És un documental realitzat íntegrament durant el confinament que explica com ha viscut l’Església a Catalunya aquesta experiència, i que reflexiona sobre què significa ser cristià en temps de coronavirus.

A través de diversos clips i el recull d’imatges domèstiques, es mostra com van reaccionar aquests dies les comunitats de religiosos, les parròquies, els serveis solidaris de l’Església, les escoles cristianes, els serveis religiosos sanitaris o les famílies cristianes. També es recullen imatges de la celebració de la Setmana Santa des de casa a diferents poblacions catalanes. És una producció d’Animaset Mèdia i Comunicació, amb la col·laboració de Catalunya Religió, i el suport de la Unió de Religiosos de Catalunya i el Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya.

L’Església després del confinament

Ser cristià en temps de coronavirus

Emissió en directe a www.animaset.cat i a www.catalunyareligio.cat

Modera: Laura Mor

Dimarts 16 de juny, 18 h

Noves comunitats cristianes

-Simó Gras, plebà de Montblanc

-Anna Almuni, delegada pel laïcat de Barcelona

-Eloi Aran, cap de pastoral de l’Escola Cristiana de Catalunya i pare de família

Dimecres 1 de juliol, 18 h

Tenir fe, en la salut i en la malaltia

-Margarita Bofarull, religiosa del Sagrat Cor, metge i teòloga

-Carles Muñiz, rector a El Prat del Llobregat i pacient per Covid-19

-Mar Rosàs, filòsofa a la Càtedra Ethos d’Ètica Aplicada de la URL i Justícia i Pau

Dimecres 8 de juliol, 18 h

L’emergència social

-Joan Enric-Vives, bisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense

-Roger Torres, rector de Sant Ignasi i president d’Arrels-Lleida

-Laura Gonzalvo, tècnica a la Fundació Escó dels Maristes